Dincolo de viață e tot viață; moartea-i doar o poartă.

marți, 18 septembrie 2018

«Ochiul lui Sauron» se află la 25 de ani distanță de Pământ


Fomalhaut se clasează pe locul 17, între cele mai strălucitoare stele de pe cerul nopții. Se află la aproximativ 25 de ani lumină de Pământ. Steaua respectivă are de două ori masa Soarelui nostru, dar este cu mult mai fierbinte și mai luminoasă. La examinarea lui Fomalhaut în spectru infraroșu, vom vedea un mare inel de praf stelar, acolo unde s-ar putea forma noi planete. Ceea ce apare în imagine seamănă destul de bine cu… Ochiul lui Sauron.
Pentru a vedea inelul protoplanetar, astronomii folosesc un instrument numit coronograf. Fantele vizibile la nivelul giganticului „ochi” sunt umbre generate de coronograf. Oamenii de știință apreciază că vânturile stelare au împins la distanță resturile (praful) care au persistat în propriul nostru sistem solar vreme de aproximativ 10 milioane de ani după ce Soarele s-a format. Astfel, în sistemul nostru solar au rămas numai planetele și alte corpuri cerești mai mari, care deja apucaseră să se constituie. Chiar dacă este în vârstă de 440 de milioane de ani, Fomalhaut deține, încă, o cantitate semnificativă de astfel de resturi, în discul său protoplanetar.
Se pare că planeta Dagon (un gigant gazos), inițial numită Fomalhaut b, se comportă precum sateliții lui Saturn și „mătură” materialul discului protoplanetar, conducând la formarea unui inel cu margini bine delimitate. Așa cum Dagon orbitează în interiorul inelului, decupând cercul interior, o a doua planetă ar putea orbita în jurul marginii exterioare a giganticului inel.
Putem învăța o mulțime de lucruri despre propriul nostru sistem solar, prin examinarea sistemului solar dominat de steaua Fomalhaut. De exemplu, Dagon se rotește în jurul lui Fomalhaut o dată la 1700 de ani, la o distanță mai mare decât cea dintre Neptun și Soare. Se pare, însă, că Dagon s-a format mai aproape de steaua Fomalhaut, dar apoi planeta aceasta a fost aruncată pe orbita actuală de un alt corp ceresc, mai masiv.
Mulți astronomi cred că este exact ceea ce s-a petrecut în vecinătatea noastră, și că Jupiter, Saturn, Uranus ori Neptun s-au format, toate, în proximitatea Soarelui și se aflau foarte aproape una de alta, până când au fost deplasate în pozițiile lor actuale printr-o coliziune survenită cu multă vreme în urmă.

Citiți și:
yogaesoteric
13 septembrie 2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu