Dincolo de viață e tot viață; moartea-i doar o poartă.

joi, 17 martie 2016

Istoria se repetă! Nici renumitul yoghin Paramahansa Yogananda n-a scăpat de prigoana împotriva spiritualității și a ghizilor spirituali

Nici Paramahamsa Yogananda, celebrul yoghin care a adus învăţăturile Kriya yoga în America, nu a fost scutit de războiul cu presa vremii și cu autoritățile. El a ajuns în America în 1920, fiind invitat să reprezinte India la Congresul Internaţional al Religiilor de la Boston. S-a impus foarte repede, ajungând să fie invitat inclusiv la Casa Albă de către preşedintele Calvin Coolidge, care devenise interesat de activitatea sa. Printre discipoli săi s-au aflat şi mari personalităţi din domenii extrem de diferite, precum ştiinţă, arte, afaceri.
A călătorit enorm pentru a ţine numeroase conferinţe în faţa a mii de oameni, şi a deschis cursuri de yoga ce vor fi urmate de-a lungul anilor de zeci de mii de americani. Într-una dintre călătoriile sale prin America a ținut la Harward o prelegere despre yoghinul Mahatma Gandhi și mișcarea sa nonviolentă. Datorită susținerii arătate față de mișcarea care avea să obțină independența Indiei, Yogananda a fost considerat ca fiind periculos pentru siguranța națională a Statelor Unite și trecut de guvern pe lista celor supravegheați permanent de către serviciile secrete. Pasul următor a fost începerea unui adevărat război împotriva yoga în presa americană, simultan cu apariția unor zvonuri nebunești despre o sectă sexuală care corupe femeile americanilor.
Non-conformismul lui a atras indignarea americanilor plini de prejudecăţi. Ajuns în Miami la un moment dat, a fost acuzat că avea un harem de femei tinere în camera alăturată celei în care locuia! Peste 200 de soţi geloşi doreau să-l prindă pe indianul care a sucit minţile femeilor lor. Şeful poliţiei a declarat că Yogananda a vrut să-l hipnotizeze și de aceea l-a expulzat! Nu a mai fost invitat pentru a primi cheile diferitelor oraşe, nu a mai fost chemat să vorbească pe la tot felul de congregaţii religioase.
Trec prin cea mai dificilă perioadă a vieţii mele. Judecaţi şi voi capacitatea de a minţi a ziarelor” – scria îndurerat în jurnalul său. Chiar dacă judecătorul din Los Angeles i-a dat dreptate până la urmă, răul fusese făcut. „Fructele serviciului în favoarea umanităţii de o viaţă întreagă făcute scrum prin eforturile fără suflet ale jurnalismului de mahala.
În cele din urmă, Yogananda s-a impus şi a rămas până în zilele noastre unul dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi yoghini. Organizaţia „Self-Organization-Fellowship”, fondată de el încă din anul 1920, cu scopul de a împărtăşi lumii întregi despre ştiinţa Indiei antice şi filozofia yoga, există şi astăzi cu centrul în Los Angeles şi are centre de meditaţie şi temple în toată lumea.
 Citiți și: 
yogaesoteric
17 martie 2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu